s

Arabo Soleymani – Från framgångsrik anställd till lycklig entreprenör

Bransch

Arabo hade ett bra, välbetalt arbete där han arbetade i Norge inom logistik och oljeindustrin. Han valde dock, trots erbjudande om en rejäl löneökning, att gå sin egen väg. Efter en resa med både upp- och nedgångar så är han idag grundare utav TMPL Solutions AB – en social plattform som gör att grannar, näringsidkare och hyresvärdar kan samverka med varandra på ett helt nytt sätt.

Det finns många eldsjälar i vårt samhälle idag med en inneboende känsla av att förverkliga sina drömmar. Kanske är det en fråga om att våga, kanske är det en fråga om bekvämlighet. Oavsett vilket så är Arabo en förebild som vågade ta sig an gnistan han hade inom sig och gjorde sina drömmar till verklighet.

Berätta om din bakgrund och hur du kom på idén TMPL?

"I Norge arbetade jag på ett bolag som heter Panalpina, där hade jag en riktigt bra position i bolaget där jag arbetade nära den globala CEO. Jag hade hand om majoriteten av den norska produktionen, främst riktat mot olja och gas. Det var ett lukrativt, bra arbete med goda förmåner och bra betalt. Jag kände då att det var intressant men efter ett tag märkte jag att det inte gav mig mycket mer i livet. Ekonomiskt fick jag min prestation bekräftad men affärsmannamässigt och vad gäller personlig utveckling så räckte det inte till.

Det som fick mig att ta beslutet att inte vara kvar som anställd på ett stort bolag var synen arbetsgivaren ville att jag skulle ha – att jag skulle se alla som arbetade där som resurser. Jag kom från golvet och visste om hur travigt det var att tillhöra en arbetsplats som fungerade så. Det var en väldigt hård moral om hur man skulle bete sig och det passade inte mig när det kommer till hur ett team ska vara och utvecklas.

Jag beslutade att bara säga upp mig, helt utan plan, anledningen var att jag var bombsäker på att detta inte var någonting jag ville ägna mig åt resten av livet.

När jag hade sagt upp mig planerade jag under ett helt år vad jag ville göra med mitt liv. Det var mest en fråga om processen, varför jag skulle uppnå det jag ville och hur. Där min största strategi var vilka jag skulle samarbeta med och vart jag skulle hitta personer som ville samarbeta med mig.

Under det året lärde jag mig programmering och hur jag kunde ta fram mina egna digitala produkter vilket fick mig att se värdet i IT-branschen.

Ett av mina första projekt startade jag med min bästa kompis som också är utvecklare. Tillsammans utvecklade vi en prototyp med ett par andra människor som ledde projektet och vi utvecklade det. Produkten hette InTheSpot, en produkt som hittade radiovågor från exempelvis wifi-utrustning där en mobil kan fånga upp signalerna i en osynlig sfär och tillhandahålla information så som en film, text eller likande. Produkten kunde exempelvis hålla en ”osynlig” manual för ugnen i hemmet, förde man in mobilen inom sfären kunde man få tillgång till manualen.

Produkten gick aldrig till marknaden då produktägaren valde en riktning vilket har lett till att projektet idag är stilla, förhoppningsvis kommer vi att lansera något inom kort.

Efter projektet kände jag att jag villa utöka mina kunskaper inom digitala branschen, så jag sökte till Hyper Island. Hyper Island är en internationell skola som ibland kallas för ”digitalt Harvard”. Till programmet jag skulle studera fick vi rådet att skaffa oss mentorer, för mig fann jag en av våra familjevänner som en naturlig person som mentor då han tidigt gjort stora genombrott inom IT-branschen och är en serieentreprenör som startat flertal bolag var av ett av dessa var ett nytt och intressant fastighetsbolag.

Han kände att jag var helt rätt person att vara mentor till men bara på ett villkor – jag skulle starta och leda ett projekt med honom ihop med min utbildning.

Då berättade han om fastighetsbranschen och ville att jag skulle digitalisera boendet. Det lät lite flummigt men jag sa ja. Efter en vecka så satte vi ihop ett team. Vi hyrde bland annat in ett utvecklingsteam från Finland för att bygga projektet och det var startskottet till det som är TMPL idag.

Initialt utförde jag en hel del research efter vad människor önskar och är i behov av inom bostäder och fastigheter. En av de viktigaste aspekterna som jag hitta var det sociala. Många grannar saknar den sociala interaktionen mellan varandra men samtidigt har man inte modet till att bli ”vän” med sin granne eller bara säga hej i trappen. Just det sociala hjälper avsevärt för boende och var något som vi lyfte starkt i projektet.

Genom digitala interaktioner ökade de sociala aspekterna bland de bostäder som vi integrerade TMPL i, vi såg resulterat av att boenden löste problem tillsammans, det ökade tryggheten i bostäderna och bidrog till att grannar lärde känna varandra mycket bättre.  

Under resans gång har många visat intresse i TMPL och vi har skaffat flera partners. En av de som varit med länge på resan är Com Hem. De såg tidigt hur de kunde gynna bostadsbranschen och vilken nytta det kunde bidra med till sina kunder. I dagsläget har de en egen White Label (egen variant av TMPL-appen) och nu marknadsför de detta och implementerar produkten i fastigheter runt om i Sverige. Förhoppningsvis kommer TMPL även ut på en internationell marknad inom kort".

Vart i din resa är du idag och vart är du på väg?

"Idag är jag delägare i TMPL och driver två andra bolag, ett av dessa är en design/marknadsförings byrå och det andra bolaget har utvecklat två blockchain produkter. Vi har valt och utveckla dessa produkter inom blockchain då de ger större transparens, tillförlitlighet och säkrare transaktioner för de som är använder produkten.

Ena plattformen är inom Fintech där vi möjliggör för gemene man att investera, spara och använda likvida medel globalt. Den andra plattformen är relaterad till fastighetsbranschen där vi har olika ingångar, vi matchar fastighetsutvecklare med fastighetsinvesterare och leder hela projekten till försäljning av enstaka lägenheter. Man kan säga att denna gång går vi från att digitalisera boendet till att digitalisera investering- och mäklarbranschen.

Visionen här är att kunna ha en plattform från projektering till eftermarknad, där alla inblandade har transparent insyn i fastigheternas information och kondition.  Förhoppningsvis kanske vi kan integrera TMPL som slutprodukt i hela kedjan.

Vi som arbetar med projekten sitter i Stockholm, Spanien och Kina, totalt sett är vi runt 20 personer som arbetar med de här projekten och vi räknar med att öka till det dubbla till våren.

I dagsläget har vi våra första versioner klara av plattformarna och Fintech-projektet kommer att lanseras nu till våren och fastighetsprojektet siktar vi på att lansera till Q3 nästa år".

Vad fick dig att hela tiden fortsätta i ditt entreprenörskap?

"Jag tror på mig och det människor som jag arbetar med, de utvecklar mig och tillsammans utvecklar vi team som tar fram bra produkter och tjänster för allmänheten.

Jag har aldrig varit tveksam till mina beslut men jag har varit rädd, att leda personer och projekt är att bära ett stort ansvar till sina arbetskamrater, stakeholders och framförallt till mig själv och min familj.

Självklart har det varit svårt längst vägen men jag har varit beslutsam mot mina mål och satt upp mindre delmål längst vägen vilket har resulterat till att min och mina arbetskamraters motivation hållits uppe under resans gång".

Idag är det många som vill ta steget mot att förverkliga deras drömmar men av olika anledningar inte gör det – vad skulle du vilja ge för tips till dessa personer?

"Sanningen är att vi alla är drömmare och kreativa, dock är det få av oss som vet receptet till att göra våra drömmar till verklighet. För mig är det väldigt enkelt gjort på 3 steg.

Det finns någonting som heter the golden circle. Den innefattar why, how, what och det här kan man implementera i mer eller mindre allt man vill göra.

Jag ställer mig först frågan varför? Vad är meningen med det här? Varför vill jag starta eget (exempelvis) och vad för nytta kommer det att bringa?

Nästa steg är hur jag skall förvekliga min dröm. Detta steg är hela förarbetet jag måste göra samt all planering om det ekonomiska, tillvägagångsättet till de olika milstolpar för att leda mig till förverkligandet av min dröm.

Vadet handlar om den sanna drömmen, målet och visionen som finns i mina tankar.

Sammanfattningsvis skulle jag säga att tro på sig själv är det absolut viktigaste för att förvekliga drömmen. Utan en tro på sin egen dröm så existerar den inte".

Hur viktigt är det att göra rätt val i form av samarbetspartners och hur har du resonerat när du valt att samarbeta med personer?

"Om jag ska välja personer som jag vill jobba med så är a och o att de ska vara smartare än mig, jag vill utmanas och lära mig av mina arbetskamrater. Sedan spelar självklart värderingar, humor och personligheterna en stor roll, alla teammedlemmar ska ha kul under tiden vi arbetar tillsammans och ha ett öppet förhållningsätt till varandra och projektet.

Teamutveckling är ett måste, exempelvis har vi har reflektionsmöten varje vecka för att stärka samarbetet men också lära känna varandra på ett både professionellt och personligt plan.

När det kommer till samarbetet med partners så handlar det om rena affärer, hur kan vi dra nytta till varandra? Det handlar bland annat om nätverk, pengar och kompetens. Självklart så är etik och moral högst upp på listan av val av partners, det är viktigt att dessa delar samma humanitära värden som mig och resterande inom teamet".

Dela
Tillbaka till aktuellt

Missa aldrig det senaste från oss –
prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Registrera dig