s

Regeringskaoset drabbar yrkesutbildningarna

Bransch

Yrkeshögskolans expansion är hotad. Minst 250 miljoner riskerar att frysa inne om övergångsregeringen klubbar förslaget till statsbudget 2019. Dessa pengar behövs för yrkesinriktade utbildningar där nu 11 000 yrkeshögskoleplatser riskerar att försvinna.

Inom flera branscher råder det stor brist på arbetskraft med kvalificerad yrkeskompetens. Här har givetvis yrkeshögskolan en given och viktig funktion. Men i övergångsregeringens budgetförslag saknas pengar till tidigare aviserad utbyggnad av utbildningsplatser. Det innebär att företagen inte kan växa i den mån som behövs och skapa fler arbetstillfällen – någonting som drabbar Sveriges välstånd.

Om detta blir verklighet kommer endast 5–10 procent av ansökningarna till yrkeshögskolorna att beviljas. Det betyder att vissa pågående utbildningar inte kan fortsätta samtidigt som flera nya inte kan starta. Framförallt hindrar detta personer att få ny kunskap för att kunna nå nästa karriärsteg i sin yrkeskarriär.

Yrkeshögskolan är även väldigt framgångsrik. Närmare fyra av fem av de som avslutat sin yrkesutbildning hittar jobb inom en månad. En stor anledning till detta är att arbetsgivare som söker medarbetare själva deltar i planeringen och utformningen av utbildningarna. Vilket gör att de får en tydlig koppling mellan behov och efterfrågan. En win-win för studenter och arbetsgivare helt enkelt.

Vi på Linkz samarbetar med några av Sveriges största aktörer inom bygg, IT och fastighetsbranschen. Vi vet att deras behov av kompetenta medarbetare är en förutsättning för att de ska kunna utvecklas. Idag finns det väldigt många duktiga ledare i dessa företag och för att de ska kunna dela vidare av sin kunskap så krävs det att nya talanger kommer in i företagen.

Det parlamentariska läget i Sverige är, som ingen missat, svårt. Det som däremot fortfarande finns är den sittande övergångsregeringen och det här är någonting de måste se över så fort som möjligt. För även om kommande regering fattar beslut om en ändringsbudget finns stor risk att beskedet kommer för sent för yrkesutbildningarna.

Dela
Tillbaka till aktuellt

Missa aldrig det senaste från oss –
prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Registrera dig