s

Robin Szekely, Taskrunner – om delningsekonomins möjligheter

Bransch

Robin Szekely är grundare utav plattformen Taskrunner, där privatpersoner och nu mera också företag kan anlita ”runners” att utföra uppdrag när tiden inte räcker till. Uppdragen i fråga varierar från allt mellan att montera IKEA-möbler till att sätta upp whiteboardtavlor på kontor. Idag har Taskrunner över 5000 aktiva runners redo att kliva in när hjälpen behövs.

Taskrunner är ett praktexempel på delningsekonomins möjligheter och Robin Szekely har varit fascinerad av konceptet sedan många år tillbaka. I denna intervju berättar Robin om Taskrunner och hur han ser på framtiden vad gäller delningsekonomi. Vi glider även in på fastighetsbranschens framtid och hur den kan förändras med hjälp av just delningsekonomi.

Hur kommer det sig att du blev intresserad av delningsekonomi?

"Det hela började med en idé jag fick som liten när jag såg min pappa ta hjälp av en granne ute på landet. Grannen, som hette Christer, var bilmekaniker och tekniskt lagd. Då när pappas bil gick sönder så frågade han Christer om råd. Sen gick gräsklipparen sönder och han bad om hjälp igen. Christer älskade sitt jobb och var stolt över att kunna hjälpa till. Då planterades det ett litet frö i mitt huvud om att det vore bra om man kunde ta hjälp av personer för olika saker. Problemet då var att det inte fanns någon Christer för alla sysslor.

Jag har alltid haft detta med mig och 2007 så skapade jag en affärsplan. Tiden sedan präglades av många motgångar men senare hittade jag en partner som kompletterade mig väldigt bra och vi tog in en utvecklare. Därefter har det gått hyfsat fort men det är först i år som marknaden verkligen har vaknat upp.

Idag kan människor runt om i hela landet använda vår tjänst för att anlita kvalitetssäkra personer att hjälpa dem med deras sysslor. Vi har även partnerskap med flera olika retailbolag och även ett facility management-bolag. Fastighetsbranschen har verkligen vaknat upp och man pratar mer och mer om hur man kan applicera delningsekonomi i branschen".

Hur tror du fastighetsägare idag kan dra nytta utav delningsekonomins möjligheter?

"Idag arbetar fastigheter med fastighetsskötare. Dem gör stora grejer, som stora renoveringar. Men dem är mindre bra på att göra enklare grejer, som att byta glödlampor, fixa någon dörr, borra upp duschdrapperier osv. Eller, de kanske inte är mindre bra på det, men det är uppgifter som de helst inte prioriterar. De kommer och gör det till slut, men det tar ett tag och de tar mycket betalt.

Här tror jag framförallt att fastighetsägarna kan hitta en balans i hur de kan arbeta med fastighetsskötare, men också en tjänst som vår. Fastighetsskötarna kan då göra de större tjänsterna, så som stora renoveringar. Medan händiga personer i närheten kan lösa de mindre problemen. Då kan en person med kompetensen, tiden och som befinner sig nära geografiskt istället utföra detta. Det sparar tid och pengar för alla parter.

Våra runners är privatpersoner som gör uppdrag när de har tid över. Och det är folk som är väldigt händiga, t.ex. snickare. Vi kvalitetssäkrar dessutom våra runners genom intervjuer och bakgrundskontroller. Sedan betygssätts alla för varje kund de gör ett uppdrag hos. Det gör att våra runners håller väldigt hög kvalité, är trevliga och måna om att komma i tid och utföra ett bra arbete. Man kan säga att runners är frilansande händiga personer. Detta är verkligen någonting fastighetsskötare kan dra nytta utav".

Delningsekonomi är en relativt ny spelare i vårt samhälle men utveckling går fort. Hur pass mycket tror du att samhället kommer att formas av delningsekonomi? Och ser du några hinder för dess utveckling? Exempelvis vad gäller politiska aspekter.

"Jag tror inte att hela ekonomin kommer att präglas utav delningsekonomi. Men jag tror att vissa branscher lämpar sig bra till att bli en del av delningsekonomisamhället. Det är oftast tjänster där det idag inte finns någon resurseffektivisering. Det handlar om att hitta lösningar där personer är på rätt plats, vid rätt tillfälle och man betalar enbart för det tillfället – samtidigt som det gynnar alla.

Jag tror verkligen att det gynnar alla men många är skeptiska. Speciellt vad gäller företag som mer eller mindre haft monopol på marknaden, så som taxiföretag. I stort tror jag dock att det är bra för samhället att behöva förändras för att överleva. Hälsosam konkurrens är bra bland företag där delningsekonomi är ett koncept som tvingar de stora, äldre aktörerna att förändras och bli bättre.

AirBnb och Uber är de största inom delningsekonomi som började med att utnyttja latenta resurser genom bilar och lägenheter som bara stod. På samma sätt kan man använda sig av personer som har en viss kompetens. Om jag har kompetens, tid och vill tjäna pengar så kan man göra en vinning på det. Så jag tror att samhället kan tillgängliggöra outnyttjade resurser och det tror jag kommer att bli en naturlig del av samhället.

Jag har talat med politiker både från höger och vänster och de har varit väldigt öppna och mottagande. De gillar verkligen idén med delningsekonomi och ser dess möjligheter och förstår att det är viktigt. De förstår att regleringarna som finns måste förändras i takt med att samhället förändras. De har dock inte kunnat fatta så många beslut, utan de pratar mest vilket man kan ha olika åsikter om. Min personliga åsikt är att då det händer väldigt mycket i den tekniska utvecklingen så kan det också vara viktigt att politikerna är lite avvaktande med saker och ting så att det inte går för snabbt heller.

Men till slut kommer det att ske, idag finns all information tillgängligt och världen är liten. Det är vi konsumenter som styr och beställer och det vi tycker är de smidigaste lösningarna kommer till slut att bli verklighet. Och så kommer det att bli med flera nya koncept".

Hur tror du delningsekonomi kan lösa behovet av att människor inte längre behöver en ”fast punkt” som hem? Och hur tror du att det kommer att forma sig?

"Det är inte för alla. Utan det varierar från person till person. Men jag tror de flesta vill ha en fast punkt, en trygghet. Men jag kan tänka mig att om arbeten blir mer flexibla så kommer folk att spendera sin tid på olika platser. Och då kommer delningsekonomi vara en del av det".

Hur kan delningsekonomi gynna verksamheter inom exempelvis bygg och fastighet?

"Det är viktigt att tänka på vad sina kunder verkligen vill ha. För kunderna börjar ställa högre krav och förväntar sig högre service. Det betyder ofta att man har kort tålamod och idag är man inte heller lika lojal så det är viktigt att tillgodose sina kunders behov snabbt.

Så oavsett vem kunden är, försök att använda det som finns idag och se möjligheterna med nya aktörer som kan tillgodose dessa behov. Man kan sammanfatta det till att vad gäller de större tjänsterna, använda de befintliga aktörerna t.ex. en större samarbetspartner. Vad gäller de mindre tjänsterna, se vilka möjligheter som finns t.ex. en tjänst som Taskrunner.   

Se det inte heller som ett så stort projekt att förändra er verksamhet utan våga testa. Man kan alltid testa och se om det fungerar och i många fall behöver det inte ens kosta någonting. Taskrunner är en sån tjänst man kan testa och sedan utvärdera, det rekommenderar jag verkligen". 

Dela
Tillbaka till aktuellt

Missa aldrig det senaste från oss –
prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Registrera dig